ANBEFALES -> Å reise til Gran Canaria for å styrke helsen:
(oppdatert 06.03.2017):

WHO (verdens helseorganisasjon) hevder at mikroklima (klimaet) på Gran Canaria er et av verdens sunneste. Mange forskere knytter sunn eksponering for sol til styrket helse via. bl.a. at vitamin D3 nivåer øker (forutsatt at man ikke bruker solblokkering / sunblock). Den eneste naturlige måten at kroppen selv kan lage D3 på, er via eksponering fra sola og da minst 20 minutter sol eksponert over hele kroppen ca. midt på dagen når solen er sterk nok (i Norge er ikke dette mulig hele året). Til og med i Florida USA er det målt underskudd av nivåer av D3! I Norge så ser vi på statistikk for antall leveår på landsbasis at i Finnmark lever man kortest. Kan dette knyttes sammen med mørketiden (d.v.s) mangel på sunn eksponering fra solen? Det er også interessant at det er mest hudkreft i de områdene i verden som har minst sol, slik som bl.a. Norge. De som lever rett under solen i bl.a. ekvatorsonen har langt færre krefttilfeller enn f.eks. Norge.

Foto under med Simen Myrberget fotografert av Svanhild Løberg:

Forutsetning for min anbefalning av akkurat Gran Canaria:
Siden barndommen har jeg erfart lengre perioder med depresjon.
I voksen alder opplevet jeg å bli utbrent og gå i veggen. Jeg hadde perioder med kronisk halsbetennelse hver høst og ofte forkjølelser gjennom de mørkeste fasene av året. Jeg merket noe bedring om sommeren med humør og energi. Jeg så derfor alltid hvert frem til somrene i Norge, men problemet var at når sommeren endelig kom så var den så ofte så kort, ustabil og regnfull (reklamefilmen med de som varmer pølser i regnet på camping er litt morsom og treffende for hvordan norsk sommer kan være). Jeg reiste til Hawaii (The Big Island) og fant et paradis der. Men avstand til mine barn var for stor til at jeg kunne flytte dit eller satse på regelmessig opphold der. Jeg studerte i mange år helse både i egen regi og etter hvert som kostholdsveileder. Studiene ledet meg til Gran Canaria og kanariaøyene da denne sonen er regnet som en av verdens sunneste å bo i. Jeg reiste dit i 2011 og opplevde etter 2.5 måneder der at jeg fikk stor uttelling helsemessig og at klimaet var perfekt for meg. Det viser seg at Gran Canaria kalles for "europas svar på Hawaii" og det kan jeg nå etter å ha vært der fler ganger si meg enig i. Jeg var litt skeptisk før reisen. Ville jeg få tak i økologiske frukt og grønnsaker f.eks.? Hvordan ville klima virke inn på meg og hva med stemningen og folka på øya? Alt jeg søkte var her og til og med økologiske frukt/grønnsaker noe jeg i starten fikk høre at absolutt ikke fantes her.


Foto over: Simen Myrberget tatt på Amadores 2011

KAN SOLEN VÆRE EN AV VÅRE VIKTIGSTE KILDER FOR HELSE?:

Videoen over viser doktor John Cannell som hevder at nok Vitamin D3 er helt avgjørende for god helse og at det er feil at man ved sunn og god eksponering for solen kan utvikle hudkreft. Han hevder også at helsemyndighetene burde kutte ut influensavaksiner og heller gi folk D3 vitamintilskudd. Han hevder også at vanlig solkrem inneholder en rekke skadlige kjemikalier som blir en cocktail som holder ute de gode solstrålene og slipper inn de vi ikke ønsker å ekponere oss for! (Her vil jeg gjerne få tipse om det jeg anser som verdens beste og sunneste solkrem fra Badger og som så klart ikke er i den skadlige kategorien av vanlige solkremer). Filmen er oppsiktsvekkende og har Dr. Cannell rett burde dette får store konsekvenser!

HAVET, JORDKONTAKT OG HELSE:

En annen faktor som styrker min helse både fysisk og psykisk er bading i saltvann. Jeg føler det rett og slett som essensielt med et bad om dagen. For meg er det bedre med saltvann enn med vanlig ferskvann og jeg konkluderer med at dette har noe med saltnivået å gjøre. Saltet forbinder og formidler mineraler av svært viktig natur. Herav finnes det også thalassoterapi noe jeg foreløbig ikke har forsøkt p.g.a. av de tilsetter klor eller andre bakteridrepende substanser i vannet (enkelte kan reagerere). En annen helsefremmende faktor er absolutt å gå mye barbent (grounding) og for min del særlig på stranden (se toppen av nettsiden her selve symbolet på helseveien er vandringen langs stranden og fotavtrykkene i sanden).


Foto over: Simen Myrberget, fra en økologisk gård (finca) på Gran Canaria der han har avholdt kurs i kosthold og ernæring


MATGLEDE PÅ GRAN CANARIA:

På Gran Canaria fant vi bl.a. en fantastisk Indisk Restaurant i den nye havnen i Puerto Rico "Taj Palace". Jeg har selv endel erfaring med indisk mat og tør her påstå at disse er i toppsjiktet. For de som er opptatt av helse så kan Taj Palace også lage gode retter også, uten gluten og melk, noe som er viktigt for min del (bl.a. retten "Jalfrezi"):


Foto over: Jalfrezi slik den kan bli servert på Taj Palace


Foto over: Kan en slik kasse med økologisk mat styrke helsen? For min del er erfaringen = ja absolutt. For tilgang på økologiske varer på Gran Canaria, klikk her

I Arguineguin finner du restauranten "Los Canarios 1" med autentisk og intimt miljø samt åpen innvendig grill. Her får du god atmosfære, klassisk kanarisk mat og utrolig god mojo (kanariske poteter med sterk saus). Lammekotelettene er også bra her (grillet). Videre i Arguineguin finnes Fusion som er en av de mest populære med asiatisk kjøkken og bak sementfabrikken finnes det visstnok en fantastisk sjømatsted i El Pajar.
I bl.a. Las Palmas finnes det økologiske / veganske restauranter og ikke minst gode japanske restuaranter og super wok buffet. Du får så klart kjøpt smoothie både i Arguineguin og i Puerto Mogan f.eks.
Les mer her om mat og helse på Gran Canaria (intervju med Simen Myrberget)


Foto over: Simen Myrberget tatt på en økologisk gård (finca) på Gran Canaria fra et kurs i økologisk matlaging

HVORFOR AKKURAT GRAN CANARIA?:

Reisen er overkommelig og rimelig, ca. 4.5 - 5.5 timer på flyet (for folk med helseplager er lange flyreiser ofte en belastning). Nordmenn med mange forskjellige helseplager både bor her (6000 norske fastboende) og reiser hit for lengere perioder hvert år for å styrke helsen.
Gran Canaria er rett og slett ofte assosiert med helse. For meg som er opptatt av helse så er klima, sol og tilgang på saltvann og strender noe av det viktigste. Man kan lett skaffe økologiske ferskvarer som frukt og grønnsaker enten via levering på døren eller kjøpe i et økologisk supermarked / helsekost i Las Palmas som f.eks. "La Zanahoria". Videre kan man svært rimelig og enkelt importere fra USA (via den norske siden ispar.no) kosttilskudd og andre økologiske varer av toppkvalitet og spare opptil 90% i forh. til norske priser, noe jeg personlig vil anbefale ved lengere opphold. Den avslappede atmosfæren her er også en helsefaktor.

En annen viktig helsefaktor er tilgang på fjell og frisk luft + en variasjon av klimasoner med grønn vegitasjon, eacalyprustrær, mulighet for å høste mango som vokser vilt her og mye annet. Las Palmas er hovedstaden med et yrende kulturliv og en gå-gate fylt med pulserende og spennende liv og røre når man trenger litt byimpuls. For de som er glad i uteliv finnes det også mange muligheter. Her finnes også naturiststrender, storbystrand som vakre Las Canteras, borgjemte strender og alt innen vannsport. Du kan også se ville delfiner i havet + dra på delfin og hvalekspidisjon samt reise til den flotte naturparken Palmitos Park der du kan se delfiner og ørn på nært hold. Er du glad i fotografering så finnes det masse flotte motiver her. De innfødte er som oftest svært trivelig og laid back + engasjerte folk. Ikke så vanskelig å fronte et holistisk livssyn her og finne likesinnede. Sjekk ut denne facebookgruppen ang. engasjerte Gran Canarifolk.
De andre øyene Tenerife, Lanzarote, Palma, La Gomera og El Hierro er et "stenkast" unna. Du kan fly på noen minutter med "Binter" eller ta ferge ca. 1 time med Fred Olsen. El Hierro er kjent som en øy som assosieres med folk som er litt "hippie" og spiser rawfood + lever en alternativ livsstil.

Foto over, portrett av Simen Myrberget på Gran Canaria, tatt av Bente Storsveen Åkervall i fob. med intervju med Simen Myrberget og erfaringer med Gran Canaria i 2011

VIDEO MED BEHAGELIGE STEMNINGER FRA GRAN CANARIA:


HVORDAN REISE TIL GRAN CANARIA SÅ RIMELIG SOM MULIG?:

Her finnes en rekke muligheter deriblant Norwegian og Ryanair (Ryanair fra / via Spania eller "melkerute"), se også lengre ned på denne siden.
Det finnes også utrolig rimelige pakkereiser. Her kan man jo ta en pakkereise på en til to uker, ha leiebil for å utforske og så evt. finne seg en leilighet. Jeg anbefaler dere å ta en titt på annonsene under her (lengre ned og nederst) ang. rimelig reise til Gran Canaria

Helsereiser til Gran Canria er vurdert av holistisk helseveileder og kostholdsveileder Simen Myrberget som selv reiser til Gran Canaria for å styrke helsen så ofte han kan

Klikk her for å anbefale helsereise til
Gran Canaria videre for andre venner på Facebook:
Takk for at du sprer dette! :-)


Fler tips ang. helse / helseprodukter av Simen Myrberget?Bli med på Facebookgruppen vår Økolandsby og Økoturisme / join our Facebook group for Ecotourism / Ecovillage Gran Canaria:


RIMELIGE REISER TIL GRAN CANARIA: